Woning

Waar komt de toilet vandaan?

In de tijd van de Romeinen werden er al zo genoemde kleine kamers op een continu doorlopend rioolsysteem aangesloten. Deze werd door de Romeinen als allereerste toiletten genoemd. Het volk dat de plebs heet moest de behoefte doen in een emmer, wat voor ons nu natuurlijk te gek voor woorden klinkt. In die tijd ontstonden de  allereerste openbare toilet. Het woord toilet komt van het Franse toilette. Het gedeeltelijke synoniem van de  wc is de afkorting van het Engelse water closet, wat ja je zou vast wel al denken gewoon simpelweg water kast betekent. 

De aller oudste toilet en rioleringen waar we vanaf weten zijn van zeker wel ruim van tweehonderdvijftig jaar voor Christus. Archeologen hebben huizen gevonden waar speciaal hokjes in  gebouwd waren met een opening boven het water. Echt zeker wel tweeduizend jaar later bouwden de Romeinen openbare toiletten.

Wie heeft de wc bril uitgevonden?

toiletten

Veel mensen die gaan er van uit  dat Thomas Crapper de toiletten heeft uitgevonden, maar dat is echt nooit het geval geweest. Er bestaan daarover veel verhalen die niet waar zijn. In zeventienhonderd vijfenzeventig  is de allereerste watercloset uitgevonden maar door Alexander Cumming en niet door Thomas Crapper. Als de behoefte boven een emmer werd gedaan moest de inhoud ook geloosd worden natuurlijk. Ook dat gebeurde gewoon simpelweg op straat. In de kastelen en kloosters werden aan het einde van de middeleeuwen grote beerputten gegraven, waar de poep en de plas van de bewoners in konden worden gedumpt.