Programma

Spin-offs van Expeditie Robinson

Het tv-programma Expeditie Robinson is al vele jaren ontzettend populair in Nederland. Deze reality serie volgt 16 of meer deelnemers, zowel onbekende Nederlanders als af en toe ook bekende Nederlanders, die vervolgens moeten zien te overleven op een onbewoond eiland. Hier stopt het echter nog niet, aangezien ze het daarnaast ook nog eens tegen elkaar moeten opnemen om het seizoen te kunnen winnen. Hiervoor worden de kandidaten in 2 kampen verdeeld en iedere aflevering wordt er een deelnemer weggestemd. Het programma zorgt niet alleen voor goede kijkcijfers, maar het heeft ook nog eens gezorgd voor nieuwe programma’s. Hier zijn de spin-offs van Expeditie Robinson.

Expeditie Robinson: Eilandpraat

Eilandpraat

In eerste instantie heette dit programma Expeditie Robinson: Eilandpraat, maar meestal wordt het afgekort naar Eilandpraat. Dit programma is gestart halverwege het achttiende seizoen in 2017. Iedere week is de aflevering van Eilandpraat te zien na de gewone aflevering van Expeditie Robinson op RTL5. De presentator van de show is Luuk Ikink.

Het concept van het programma is dat de oud-deelnemers van het programma hier langs kunnen komen om meer te vertellen over hun tijd op de show. Ook ontvangen ze hier iedere week een kandidaat die tijdens de aflevering van Expeditie Robinson van die week is weggestemd. Tijdens het programma bespreken ze dan de aflevering van Expeditie Robinson, waarbij ze verschillende fragmenten gebruiken. Ook worden er vragen aan de kijkers gesteld waar ze online op kunnen antwoorden. De antwoorden worden aan het einde van de aflevering bekend gemaakt.

Robinson Confessions

Een andere spin-off van het tv-programma Expeditie Robinson is Robinson Confessions. Dit programma is begonnen tijdens het negentiende seizoen van de originele survival serie in 2018. De presentator van het eerste seizoen van Robinson Confessions was Kaj Gorgels, maar vanaf het tweede seizoen is hij vervangen door Fatima Moreira de Melo. Zij heeft in 2012 het dertiende seizoen van Expeditie Robinson gewonnen, waarbij ze haar tegenstanders Peggy Vrijens, Fajah Lourens en Christophe de Meulder heeft verslagen. Het programma Robinson Confessions is alleen te zien op Videoland.

Tijdens het eerste seizoen kwam er iedere aflevering 1 gast langs die meedeed aan het lopende seizoen van Expeditie Robinson. Hierbij vertelde de gast over zijn of haar ervaring met Expeditie Robinson en kreeg deze daarna allerlei vragen die in een paar seconden beantwoord moesten worden. Ook kreeg de gast hierna dillema’s en met de opdrachten kon deze ook punten winnen. De gast met de meeste punten kreeg uiteindelijk een prijs.

Na het eerste seizoen is het concept van Robinson Confessions echter een beetje aangepast. Vanaf het tweede seizoen zijn namelijk alleen nog maar spraakmakende deelnemers van het huidige seizoen te gast. Bij iedere gast wordt zijn of haar ervaring in 4 rondes gedeeld. In de eerste ronde gaat het over de hoogtepunten van de deelnemer en in de tweede ronde krijgt de gast juist verschillende dilemma’s die over de andere kandidaten gaan. In de derde ronde wordt gekeken naar de mening van het publiek over de deelnemer en in de laatste ronden wordt gepraat over de terugkeer van de deelnemer naar het ‘normale leven’.