Coaching

Studiekeuze hulp geven?

Als je niet weet wat je wilt gaan studeren dan kan dat enorm veel stress opleveren, daarom is het goed deze blog eens goed door te lezen. In deze blog wordt je van alles verteld over studiekeuze hulp en de daarbij komende mogelijkheden. Dit is namelijk belangrijk als je wilt weten hoe je deze juist hulp moet inzetten. Studiekeuze hulp bestaat er in alle soorten en vormen, zo heb je studiekeuzecoaching  maar ook studiekeuzeadvies. De twee verschillen nogal van elkaar. Je kunt ook op veel verschillende plekken studiekeuze hulp vragen. Zo kun je denken aan school maar ook aan online hulpmiddelen. Daarom is het super belangrijk dat je ervoor zorgt je hierin te verdiepen. In dit blog maken wij alvast een begin voor je. Zo weet jij waar je allemaal studiekeuze hulp kunt vinden. Dat zetje kun jij vast gebruiken!

studiekeuze hulp

Studiekeuze hulp op school

Studiekeuze hulp op school is vaak de eerste weg naar studiekeuze hulp voor scholieren. Dit is ook eenvoudig omdat je een decaan hebt die je hiermee misschien kunt helpen. Je kunt dit doen door goed aan de slag te gaan met een motieven en kwaliteitenreflectie bijvoorbeeld. Dit is heel handig omdat deze reflecties jou richting kunnen geven in wat je wilt. Zorg er daarom voor dat je dit op een goede manier doet en zorg ervoor dat jij een gesprek aanvraagt bij je decaan. Het is wel zo dat veel decanen het vaak druk hebben en ook nog moeten lesgeven naast hen taken als decaan. Veel ruimte voor individuele gesprekken is er vaak niet. Dat is vaak de reden waarom scholieren buiten de deur kijken en een andere vorm van studiekeuze hulp zoeken. Hieronder worden een aantal opties gegeven die jou kunnen helpen.

Studiekeuzeadvies

Je kunt kiezen voor studiekeuzeadvies, studiekeuzeadvies bestaat als erg lang en heeft al tal van scholieren en studenten geholpen bij het vinden van de juiste studiekeuze. Daarom is het goed om hiermee aan de slag te gaan en een goede studiekeuzeadviseur te vinden. Echter is er wel één nadeel aan studiekeuzeadvies, het maakt nog steeds gebruik van testen. Dit is voor vele scholieren niet altijd nuttig, het is dan ook belangrijk dat er een vervolggesprek aan wordt gekoppeld om goed te reflecteren op de test. Een test is niet alleszeggend en een test gaat over waarschijnlijkheid. Beroepskeuzetesten zijn ook niet populair bij scholieren, dit heeft onderzoek aangetoond.

Studiekeuzecoaching

Studiekeuzecoaching kan worden gezien als het nieuwe alternatief wat betreft studiekeuze hulp. Dit is een vorm van studiekeuze hulp die goed te gebruiken is in deze huidige tijd. Studiekeuzecoaching gebruikt vaak de loopbaancompetenties. Om loopbaancompetenties te ontwikkelen zijn er een aantal dingen belangrijk. Als eerste moet er worden kunnen reflecteert op praktijkervaringen, er moet een dialoog zijn en studenten moet de ruimte hebben zelf te ontdekken. Autonomie is hierbij dus heel erg belangrijk. Studiekeuzecoaching is een nuttige vorm van studiekeuze hulp. Het heeft al veel scholieren geholpen naar de juiste studiekeuze. Veel succes bij het kiezen van de juiste studiekeuze!